Aparna from My Diverse Kitchen is the host of the 12th edition of bread baking day: she has chosen small breads as theme.
Some days ago I stumbled upon my heavy cornstick pan which I haven’t used for years. I bought it in a mexican food store. This event is a good occasion to reactivate it!
You don’t need much time to make these little breads looking like corn on the cob. They are delicious hot from the oven with butter and honey but also plain with soups and stews.
Hinweis: Das deutsche Rezept für die knusprigen Maiskolben findet sich unten.
-========= | REZKONV-Recipe – RezkonvSuite v1.4 |
Title: | Crispy Cornsticks |
Categories: | Bread, Corn, USA |
Yield: | 14 Corn sticks |
Ingredients
130 | grams | (1 cup) yellow cornmeal | |
65 | grams | (1/2 cup) all-purpose flour | |
2 1/2 | teasp. | Baking powder | |
1/2-1 | teasp. | Sugar | |
1/2 | teasp. | Salt | |
1/8 | teasp. | Baking soda | |
2 | Eggs | ||
240 | ml | (1 cup) buttermilk | |
2 | tablesp. | Cooking oil |
Source
Frances Jolley Syfan | |
in | |
Better Homes and Gardens | |
America’s Best-Loved Community Recipes |
Edited *RK* 07/28/2008 by | |
Petra Holzapfel |
Directions
Preheat the oven to 450°F (230°C). Heavily grease cornstick pans and place them in the oven to heat.
Meanwhile, in a medium bowl, stir together the cornmeal, flour, baking powder, sugar, salt and baking soda. Make a well in the center, set aside.
In a small bowl, mix together the eggs, buttermilk and oil. Add the egg mixture to the dry ingredients all at once. Stir by hand just until smooth.
Transfer the mixture to a large sturdy plastic bag. Cut off one corner. Carefully squeeze the mixture into the hot cornstick pans.
Bake for 10-12 minutes or until the cornsticks are golden.
For corn bread, you can bake this batter in a 9-inch square pan, bake in a 450° oven for 25 minutes.
Frances Jolley Syfan said that she makes her Crispy Cornsticks the old southern way: preheating the cornstick pan gives you more of a crispy crust, with a tender inside.
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========== | REZKONV-Rezept – RezkonvSuite v1.4 |
Titel: | Knusprige Maiskolben – Crispy Cornsticks |
Kategorien: | Gebäck, Mais, Usa |
Menge: | 14 Stück |
Zutaten
130 | Gramm | Feines Maismehl | |
65 | Gramm | Mehl | |
2 1/2 | Teel. | Backpulver | |
1/2-1 | Teel. | Zucker | |
1/2 | Teel. | Salz | |
1/8 | Teel. | Natron | |
2 | Eier | ||
240 | Gramm | Buttermilch | |
2 | Essl. | Öl |
Quelle
nach | |
America’s Best-Loved Community Recipes | |
erfasst von Petra Holzapfel |
Zubereitung
Den Backofen auf 230°C vorheizen.
Maiskolben-Formen* gut fetten und zum Aufheizen in den Ofen stellen.
Währenddessen in einer Schüssel das Maismehl, Mehl, Backpulver, Zucker, Salz und Natron mischen. In die Mitte eine Mulde machen, beiseite stellen.
In einer kleinen Schüssel Eier, Buttermilch und Öl mischen. Diese Eiermischung zu den trockenen Zutaten gießen und dann von Hand rühren, bis der Teig weich ist.
Die Mischung in eine große stabile Plastiktüte (Gefrierbeutel) gießen. Eine kleine Ecke abschneiden und den Teig vorsichtig in die heißen Maiskolbenformen drücken.
Bei 230°C 10-15 Minuten backen, die Maiskolben sollen goldbraun sein.
Tip: Wenn man Maisbrot backen will, kann man dieses Rezept auch in einer rechteckigen Form (23×23 cm) bei 230°C 25 Minuten backen.
Frances Jolly Syfan: Wenn man im Süden aufgewachsen ist, sind Muffins, Biskuits, Maisbrot und Maiskolben (Gebäck) ein Teil der täglichen Mahlzeiten. Wenn man vorgeheizte Backformen verwendet, bekommen die Maiskolben eine knusprigere Kruste, wobei sie innen weich bleiben.
Die Maiskolben schmecken gut warm aus dem Ofen mit Butter und Honig, aber auch solo zu Suppen und Eintöpfen.
Anmerkung Petra:
*Diese maisförmigen Biskuits werden in gusseisernen Form gebacken. Die Zahl der Vertiefungen variiert, ich habe eine Form mit 9 Vertiefungen, auf dem Foto im Buch ist eine mit 7 zu sehen.
Ich habe die Form vor Jahren bei Mex-Al gekauft, scheint aber momentan nicht im Angebot zu sein.
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Die sind aber niedlich!
Aber um auf vernünftige Mengen zu kommen, braucht man dann wohl schon mehrere Formen, oder?
Liebe Grüße, Sus
Hallo Sus,
meine Form hat 9 Vertiefungen. Ich habe die restlichen Maiskolben in einem zweiten Durchgang gebacken, dabei die Formen nicht ganz so voll gemacht wie beim ersten – die gehen nämlich im Backofen doch noch etwas auf und laufen bei zu vollen Formen ineinander. Das ist aber nicht schlimm, man kann sie leicht auseinander schneiden.
I am seeing this cornstick pan for the first time. The cornsticks look like mini corn cobs.
Thanks for participating in BBD.
I saw your corn sticks in Aparna’s round-up and had to say, these are adorable. Wherever did you find that corn shaped pan?
Hi Susan,
thank you so much 🙂 As I mentioned above I bought the pan in a german online shop for mexican food. I just googled and saw that amazon carries a similar pan (7 sticks instead of 9), see
http://www.amazon.com/Lodge-L27C3-Logic-Cornstick-Pan/dp/B00008GKDT
Very cool use of that pan. Looks like the real thing from afar.
Ich dachte zuerst dass ist eine Grillplatte für kleine corn on the cabs. Niedlich. 🙂